GRATIS THUISBEZORGD BIJ BESTELLINGEN VANAF €75,-

Wij bezorgen zelf tot in jouw opslag


PERSOONLIJKE SERVICE WAAR JE BLIJ VAN WORDT

Klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,8!


LANGER & DUURZAMER VERWARMEN

Door een hoge verbrandingswaarde en lage as- en vochtwaardes

Witte en bruine pellets | Wat zijn de verschillen?

Houtpellets zijn er in alle soorten en maten, maar ook in kleuren! Er zijn voornamelijk twee soorten houtpellets: witte houtpellets en bruine. Vaak wordt er gedacht dat de witte kleur betekent dat deze automatisch van mindere kwaliteit zijn dan donkere. Maar klopt dit wel? En wat is het verschil? Wat zegt de kleur over de samenstelling en verbranding? In dit artikel leggen we je dat haarfijn uit.

witte pellets

Witte pellets

Witte houtpellets worden gemaakt van zachtere houtsoorten. Vaak wordt hiervoor dennenhout, of essenhout voor gebruikt. Hieronder de voor- en nadelen van de lichtere pellets.

Voordelen witte houtpellets

Het grote voordeel van witte houtpellets is dat ze een erg schone en snelle verbranding opleveren.  Wil je een kleiner oppervlak verwarmen dan is een witte houtpellet het meest geschikt. Je zit er sneller warmpjes bij dan zijn bruine tegenhanger.

Nadelen witte houtpellets

Nadeel van witte pellets is dat zachtere houtsoorten zoals naaldhout vaak veel hars zit. Het vervelende hiervan is dat de hars gaat kleven aan je pelletkachel en dus achterblijft na verbranding in je kachel en in de afvoer. Hars is erg lastig weer uit je kachel te krijgen. Witte houtpellets hebben dus zeker voordelen, maar zorgt ook voor een pelletkachel die je vaker moet gaan onderhouden.

Op een speurtocht naar de beste pellets? Dan vind je dit artikel misschien ook interessant: Welke pellets zijn het beste? >

Bruine pellets

Bruine houtpellets zijn gemaakt van hardere houtsoorten, zoals eikenhout. De pellets hebben een hogere dichtheid. Ook deze soort heeft weer zijn voor en nadelen.

Voordelen donkere houtpellets

De donkere pelletkorrels branden door de dichtheid langer, maar minder fel. Dit zorgt ervoor dat er per kilo minder warmte wordt afgegeven, maar dat ze langer branden.  Omdat er geen of minder naaldhout wordt gebruikt, heb je minder last van hars en is dus beter voor je kachel. Heb je dus een groter oppervlak dat je wilt verwarmen, dan is een meer donkere pellet geschikt.

Nadelen donkere houtpellets

Het nadeel van een donkere pellet is dat, wanneer er te veel harder hout wordt gebruikt, er chloorgas vrij komt. Dit is, zoals je eerder op deze pagina kon lezen, slecht voor de kachel en zorgt ervoor dat je er eerder problemen mee krijgt. Ook duurt het langer dan bij witte pelletkorrels om op gang te komen, waardoor je langer moet wachten voordat een ruimte verwarmt is.

bruine pellets

Conclusie: witte of bruine pellets?

Zoals je kunt lezen hebben zowel donkere als lichte pellets hun voordelen en nadelen. De kleur zegt niet per se iets over de kwaliteit van het hout. Het beste is een combinatie van beide: geen pellets van alleen naaldhout of eikenhout, maar een mix. Daardoor brandt de pellet goed, maar ook lang zonder dat je problemen krijgt met je kachel.

Zorg ervoor dat er alleen hout wordt gebruikt bij de verwerking en geen troep zoals plastic of gemixt zaagsel. Naast dat dit slecht is voor de kachel, komt er hierbij ook fijnstof vrij, dat er – in het slechtste geval – kan zorgen voor het ontploffen van je kachel! Bovenstaande zien we vooral vaak bij de goedkope houtpellets. Zelf hebben we, als jarenlange gebruikers van een pelletkachel, hier vooral in het begin wel problemen mee gehad.

Zweedse Pellets: het beste van twee werelden

✓ Optimale verbranding door een combinatie van eikenhout & naaldhout

✓ Eén van de laagste aswaardes

✓ Laagste vochtwaarde voor een schone verbranding

✓ Weinig roetvorming

✓ Minder onderhoud aan je pelletkachel door een minimum aan fijnstof

✓ Beoordeeld door pelletkachel eigenaren met een 9,8 gemiddeld!

witte of bruine pellets

Meer informatie over de prijzen van houtpellets? Lees dan ook ons artikel: prijzen pellets >

De waardering van www.zweedsepellets.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.7/10 gebaseerd op 148 reviews.